Groepen

Volg ons!

Biennale Art nouveau Art déco 2013

Brusselse privéwoningen openen hun deuren voor het publiek!

Biënnale Art Nouveau en Art Deco 2013 website

Brussel gaat al sinds 2001 prat op een uniek evenement door een aantal opmerkelijke interieurs van privéwoningen open te stellen voor het grote pubiek. Samen met Voir et Dire Bruxelles nemen eigenaars, enthousiaste erfgoedbewonderaars, bewoners en beheerders van enkele van de meest emblematische art-nouveau- en art-decogebouwen deel aan het onthullen en revaloriseren van het Brusselse patrimonium.

Tijdens deze opmerkelijke Biënnale nodigen de bewoners van enkele zorgvuldig onderhouden architecturale pareltjes u, voor de duur van een weekend, uit om hun woning te ontdekken. Professionele gidsen onthullen de geschiedenis van deze privéhuizen.

Brussel wordt algemeen erkend als een van de steden waar de art nouveau tot volle bloei is gekomen. De straten van de hoofdstad zijn bezaaid met constructies die aantonen hoe de bouwkunst van het einde van de 19de eeuw streefde naar innovatie, zowel wat betreft de plattegrond, het gedurfde karakter van de gebruikte materialen als het nieuwe belang gehecht aan lichtinval en aan een geraffineerde esthetiek. De industriële revolutie, op dat moment in volle expansie, levert nieuwe materialen zoals glas en ijzer waardoor het mogelijk wordt de ruimtes breder open te trekken.

In oktober 2013 vindt de 7de editie plaats van de Biënnale art nouveau en art deco. Bij deze gelegenheid organiseert Voir et Dire Bruxelles gedurende 4 weekends interieurbezoeken en begeleide parcours die de rijkdom en de diversiteit tonen van de architectuur van 1893 tot het einde van het interbellum.

Wijk per wijk presenteren de verenigingen van Voir et Dire Bruxelles ieder weekend een vijftiental locaties. De rondleidingen worden gegeven in het Frans, het Nederlands, het Engels en, op bepaalde plaatsen, in het Duits.

Begeleide parcours te voet, op de fiets of met de bus maken het bovendien mogelijk om de talloze aspecten van de art nouveau en van de art deco te onthullen in heel het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Een van de nieuwigheden van deze editie 2013 is de door Voir et Dire Bruxelles in samenwerking met Interbellum georganiseerde markt van artnouveau- en artdeco-voorwerpen. Deze unieke beurs vindt plaats op zondag 6 oktober in een door Henri Jacobs ontworpen schoolgebouw. Bij deze gelegenheid delen ambachtslieden hun knowhow en antwoordt een expert in meubels en voorwerpen op de vragen van het publiek.

Deze editie 2013 heeft ook aandacht voor de verwezenlijkingen van architect Henry van de Velde ter gelegenheid van de 150ste verjaardag van zijn geboorte. Henry van de Velde behoort samen met Victor Horta en Paul Hankar tot de kopstukken van de art nouveau en had een diepgaande invloed op de moderne beweging en het design van de 20ste eeuw.

Enthousiaste erfgoedliefhebber, overtuigde Brusselaar of weekendtoerist, we nodigen iedereen uit om te genieten van een Biënnale 2013 vol mooie ontdekkingen!

 

Programma :

5 en 6 oktober 2013 Schaarbeek, Woluwe en de squares

12 en 13 oktober 2013 De vijvers van Elsene

19 en 20 oktober 2013 Het centrum en het westen van Brussel

26 en 27 oktober 2013 Ukkel, Vorst, Sint-Gillis en de Louizawijk

 

Prijs van de bezoekerspas (eventuele toeslagen niet inbegrepen) :

20 € per weekend
55 € voor de 4 weekends

 

Reservering :

Online (www.biennale-art-nouveau.be), en in het BIP, vanaf september 2013

 

Informatie :

Voir et Dire Bruxelles (Arau – Arkadia.be – Bus Bavard – Pro Velo)
2/4 Koningsstraat — 1000 Brussel
info@voiretdirebruxelles.be

 

Fotoverantwoording
© Christian Aschman
© SABAM 2013